Hypnotherapie maakt gebruik van trance, een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarin je contact kunt maken met het onbewuste. Deze toestand van diepe ontspanning wordt ook wel hypnose genoemd en is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen.

Araoz: “Hypnose is een toestand waarin je jezelf zover laat gaan in een doelgerichte dagdroom, dat je jezelf losmaakt van je uitwendige omgeving en opgaat in je innerlijke werkelijkheid.”

In de plaats van hypnose spreken wij hier liever van trance omdat hypnose veelal associaties oproept met toneelhypnose, hetgeen het therapeutisch werk  tekort doet. Tijdens de trance zijn lichamelijke verschijnselen te constateren. Deze verschijnselen worden tranceverschijnselen genoemd. Als je in een dergelijke trance toestand in contact komt met het onbewuste kun je je, mits goed begeleid, bewust worden van oude emoties en overtuigingen. Je krijgt inzicht in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Hierdoor kan heling van de ziel ontstaan, hetgeen direct invloed heeft op het leven hier en nu. Je kunt meer jezelf zijn, beter voor je mening uitkomen en volgen wat het gevoel je ingeeft, zonder dat je hierbij een stuk nuchterheid hoeft te verliezen. Doordat het onbewuste zo waarachtig naar voren brengt wat voor een ieder op een specifiek moment belangrijk is, is hypnotherapie een echte kans om dichterbij je kern te komen, dichterbij wie je oorspronkelijk bent.